Kelan tutkimusblogissa esitellään uusi tutkimus kehitysvammaisten lasten ja nuorten kuntoutuksesta ja tukemisesta arjen osallisuudessa. Yhteistyön merkitys korostuu: perheen, ammattilaisten ja kuntouttajien yhteisellä toiminnalla saadaan parhaat lopputulokset. Siksi tarvitaan yhä parempaa yhteistyötä.
Jotta yhteistyö onnistuu, täytyy tunnistaa tärkeimmät yhteistoiminnan edellytykset:
- ilmapiiri ja asenteet
- sitoutuminen kuntouttavaan yhteistyöhön
- terapian toteutuksen käytännön puitteet ja järjestelyt
On myös huomattava, että kaikilla lapsen läheisillä ja ammattilaisilla on kokemusperäistä asiantuntemusta, jonka jakaminen on tärkeää.
”Säännölliset tapaamiset vanhempien, terapeuttien sekä varhaiskasvatuksen ja koulun toimijoiden välillä sekä suunnitelmallinen yhteydenpito auttoivat löytämään yhteisen näkemyksen kuntoutuksen tavoitteista ja toteutustavoista, jolloin kuntoutuksen oli mahdollista kiinnittyä päiväkodin ja koulun arjen toimintaan”, Anu Kinnunen, Annastiina Vesterinen, Anu Kippola-Pääkkönen ja Maarit Karhula kirjoittavat Kelan tutkimusblogissa.
Lue kirjoitus Kehitysvammaisten lasten arjen osallisuuteen tarvitaan parempaa kuntoutusyhteistyötä. Linkin kautta voi lukea myös tutkijoiden alkuperäisen artikkelin.
Keskustelemme aiheesta myös kevään 2024 Sillalla-seminaarissa!
Vastaa