Bild: Jenni Kärnä-Escalante

Rohkaisin är en attityd och en arbetsmetod som hjälper dig att stärka och stödja självbestämmanderätten och beslutsfattandet för en person som saknar ett talat språk och som kommunicerar med hjälp av kroppen (olemuskieli på finska). Arbetsmetoden hjälper dig att bekanta dig med personen som är i behov av stöd och att tolka de preferenser som hen uttrycker med sin kropp. Du tillför sådant i hens liv som hen tycker om och visar intresse för. Med ditt stöd kan hen leva ett liv som känns bra och lämpligt just för hen. På den här sidan finns material om arbetsmetoden.

Jag behöver dej för att kunna berätta

Jag har en åsikt och jag vill berätta om den för dig. Jag kommunicerar med gester, ansiktsuttryck, beröring, tonfall och kroppshållning. Personer som kommunicerar med hjälp av kroppen är jämlika kommunikatörer som har rätt att få sina röster hörda. Det här lyckas med stöd av personer som står dem nära. Videoproduktion: Koju Film Company Oy, Konceptplanering: Suvi Hämäläinen, Samarbetspartner: Rinnekodit och Helsingfors stads funktionshinderservice, Beställare av arbetet: Kehitysvammaliitto ry, Tikoteekki.

Självbestämmanderätten för en person som kommunicerar med kroppen tillgodoses med stöd av en annan person

Tanken bakom arbetsmetoden Rohkaisin är att varje människa har behov av och önskan om att leva ett eget liv som känns rätt och lämpligt. Alla har rätt att fatta beslut och att uttrycka sina åsikter. Alla kan också uttrycka sina åsikter och fatta beslut på sina egna sätt.

Rätten till ett eget liv som känns rätt och lämpligt för en person som kommunicerar med hjälp av kroppen tillgodoses endast med stöd av en annan person. En person som kommunicerar med kroppen uttrycker sina preferenser om vad hen tycker om och vad hen inte tycker om icke-verbalt, det vill säga uttrycker sig genom ansiktsuttryck, gester, rörelser och läten. Stödpersonens uppgift är att identifiera och tolka dessa budskap, att uppfylla personens vilja och att uppmuntra hen att uppleva nya och också annorlunda saker. Varje handling som en stödperson utför är viktig.

Självbestämmanderätt är en central mänsklig rättighet och en grundläggande rättighet om gäller alla. Enligt FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och Finlands lagstiftning har också personer med de gravaste tal- och utvecklingsstörningarna rätt att bli hörda och att fatta beslut i frågor som gäller dem själva. Rohkaisin är en arbetsmetod som stöder självbestämmanderätten och beslutsfattandet.

Rohkaisin är avsedd för

• unga eller vuxna personer som i huvudsak kommunicerar med hjälp av kroppen, det vill säga med ansiktsuttryck, gester, rörelser och handlingar
• stödpersoner, det vill säga professionella (egen handledare, handledare, skötare/vårdare) eller familjemedlemmar som arbetar hemma hos eller i dagverksamhet med personen som kommunicerar med kroppen
• professionella och sakkunniga som konsulterar arbetstagare i hemmet eller i dagverksamheten.

Rohkaisin kan användas på tu man hand med personen som kommunicerar med kroppen. Arbetsmetoden kan också användas av en större grupp av stödpersoner för att stödja beslutsfattandet för personen med icke-verbalt samspel.

Rohkaisin – välj, pröva och genomför

Idén med arbetsmetoden Rohkaisin är enkel– det räcker med att du kommer ihåg de här tre sakerna:

Välj ett sinne.
• Pröva på något nytt.
• Gör det som känns bra.

På bilden presenteras användningen av de tre faserna i arbetsmetoden: Välj ett sinne – Pröva på något nytt – Gör det som känns bra. Bild: Jenni Kärnä-Escalante

Inled arbetsmetoden med att fundera på hurdana sinnesförnimmelser (rörelse, känsel, smak, lukt, syn, hörsel) personen som kommunicerar med hjälp av kroppen skulle kunna tycka om. Välj något sinne och gör tillsammans olika försök med hens sinnen. Observera hur hen reagerar på den nya upplevelsen: är hen intresserad och tycker hen om det? Uttrycker hen motvilja eller visar hen inget intresse? Upprepa försöken så många gånger du behöver för att vara säker på att du känner till av vilken åsikt hen är. Därefter kan du planera och bestämma hur du ska utöka sådant som hen gillar i dagliga aktiviteter. Välj sedan ett nytt sinne och fortsätt försöken. Närmare information om arbetsmetoden Rohkaisin se guiden, som finns i slutet på sidan.

Bara kreativiteten som gräns

På videoinspelningen gör stödpersonen en gunga av ett lyftredskap. Arbetsmetoden Rohkaisin inspirerar han att pröva på en välbekant aktivitet på ett nytt och annorlunda sätt och att observera hur personen som kommunicerar med kroppen reagerar. Endast fantasin utgör en gräns.

Arbetsmetodens material

I produktgruppen Rohkaisin ingår en guide, 24 idékort, en affisch och en hustavla.

I guiden förklaras hur du tillämpar arbetsmetoden Rohkaisin. I guiden finns också information om vad arbetsmetoden baserar sig på och varför den behövs.

I idékorten finns förslag till sådant du kan göra för att bättre lära känna en person som kommunicerar med kroppen. Du hittar idéer till syn-, hörsel-, smak-, lukt-, rörelse- och känselförsök. Du lär dig att identifiera vad personen tycker om och kan planera hur och när du gör det som känns bra för hen.

Affischen påminner dig om idén med Rohkaisin: Välj ett sinne – Pröva på något nytt – Gör det som känns bra.

hustavlan kan du sammanställa de preferenser som personen som kommunicerar med hjälp av kroppen har: vad hen tycker om och vad hen vill att du ska göra. Hustavlan kan du antingen fylla i på egen hand eller diskutera i teamet eller genom att be andra stödpersoner att lägga till sina egna observationer på den gemensamma tavlan. Spara hustavlan i era egna dokumentfiler. Kom ihåg att också skriva ut den ifyllda hustavlan och placera den på en synlig plats så att alla stödpersoner vet vad personen vill, väljer och önskar.

 Bekanta dig med materialet:

 

 

Den finskspråkiga guiden, idékorten och affischen kan också köpas som ett paket i Opike-kauppa.    

 

Exempel på användningen av Rohkaisin

Rohkaisin – Mera av det här

På videoinspelningen gungar stödpersonen personen som kommunicerar med hjälp av kroppen och observerar om hen tycker om rörelseförnimmelsen. Stödpersonen lägger märke till ett brett spektrum av icke-verbala budskap: leenden, skratt och belåtna läten. Rörelseupplevelsen är helt tydligt behaglig för den som gungar. Stödpersonen funderar på hur rörelsen kan upprepas och utökas i personens liv. Det finns olika sätt att röra sig i rullstol, man kan ta sig till parken och gunga, man kan åka bil i en fartfylld, men trygg hastighet och någon gång kan man ta sig till en nöjespark och åka i en gungattraktion. 

Rohkaisin – Lätt att förverkliga i vardagen

På videoinspelningen testar stödpersonen vilka typer av känselförnimmelser som personen som kommunicerar med kroppen gillar. Stödpersonen tar hen i sin famn och stryker lite kräm på handen. Stödpersonen observerar hens reaktioner. Stödpersonen kan på personens habitus, ansiktsuttryck och kroppsrörelser se att hen inte är särskilt förtjust, men att hen inte heller ogillar beröringen. Stödpersonen lägger också märke till att personens hållning och habitus är mer avslappnade i stödpersonens famn än i rullstolen. Stödpersonen funderar på vad som kunde tillämpas i vardagen i det här försöket. Kräm kan man applicera då personen befinner sig i olika kroppslägen och vid olika tidpunkter på dagen. Att var i famnen ökar känslan av närhet och närvaro. Krämstunden kan ske när som helst under dagen.

Rohkaisin – Mindre av det här

Stödpersonen känner till att personen som kommunicerar med kroppen gillar att röra på sina ben och fötter. Stödpersonen beslutar att göra försök med personens rörelsesinne och erbjuder hen möjligheten att sparka på en boll. Stödpersonen ger bollen några gånger till personen, men märker att hen blir nervös och börjar skrika. På videoinspelningen resonerar stödpersonen att bollsparkning inte verkar vara en favoritsyssla för personen i fråga. Att dra slutgiltiga slutsatser om personens åsikter efter endast ett försök är ändå inte klokt. Någon annan gång, vid en annan tidpunkt på dagen kan hen kanske inspireras.

Rohkaisin är en effektiv arbetsmetod

Arbetsmetoden Rohkaisin hjälper dig att på ett bättre sätt, steg för steg, lära känna en person som kommunicerar med hjälp av kroppen. Genom gemensamma försök och erfarenheter lär du dig identifiera vilka saker och aktiviteter hen tycker om, njuter av eller är intresserad av. Du kommer också att lära dig att lägga märke till de många sätt hen berättar saker och ting för dig. När du känner till vilka saker och aktiviteter hen gillar, kan du hjälpa hen att göra val och fatta beslut om sitt eget liv.

Använd arbetsmetoden i din dagliga verksamhet, i planeringen av verksamheten och i dina dagliga noteringar. Den information som arbetsmetoden ger är också till hjälp då ni uppgör personens serviceplan och plan för självbestämmanderätt. Diskutera era observationer och erfarenheter i olika arbetsgrupper, med anhöriga och på gemensamma möten. Tillsammans säkerställer ni att personens åsikter blir hörda och att hen kan påverka sitt liv och sina tjänster.

Berättelsen bakom Rohkaisin

Personer som kommunicerar med kroppen (olemuskieli på finska) är en grupp som missgynnas och deras behov och åsikter förbigås ofta när det gäller både dagliga beslutsprocesser och utvecklingen av praxis som stöd för beslutsfattandet. Tikoteekki på Kehitysvammaliitto genomförde åren 2021–2023 ett gemensamt utvecklingsprojekt. I projektet deltog personer som kommunicerar med hjälp av kroppen, deras närstående och professionella från boendetjänster och verksamhetscenter vid Rinnekodit (Helsingfors diakonissanstalt). Dessutom deltog professionella från Vaalijala kompetens- och stödservice i välfärdsområdet Södra Savolax. Anhöriga och professionella deltog aktivt i projektet i syfte att utveckla lämpliga rutiner och arbetsverktyg för att stödja beslutsfattande för personer som kommunicerar med kroppen.

Den största utmaningen för anhöriga och professionella, som deltog i de inledande diskussionerna och workshopparna, var osäkerheten kring tolkningen av personernas nonverbala kommunikation.  De önskade få mer mod att bekanta sig med personer som kommunicerar med kroppen och mer självförtroende att tolka de budskap de uttrycker.

 

”Arbetsmetoden Rohkaisin ger en struktur för hur man blir lyhörd för preferenserna hos en person som kommunicerar med kroppen och uppfyller hens önskemål” 

Läs mer på finska