Kehitysvammaliitto on saanut hyvinvointialueiden vammaispalveluista huolestuttavia tietoja, joiden mukaan kuntien työllisyysalueiden palkkatukea ei enää myönnetä. Myöntämättä jättämistä perustellaan rahojen loppumisella.
Liian pienen määrärahan varaaminen palkkatukeen on kuitenkin erittäin lyhytnäköistä ja julkisen talouden kannalta tappiollista. Yksittäisen työllisyysalueen sijasta palkkatuen merkitystä ja vaikutusta on järkevää tarkastella koko julkisen talouden kannalta.
Palkkatuen käytöllä on ilmeisiä hyvinvointivaikutuksia työllistyvälle ihmiselle, mutta sen lisäksi se on myös julkisen talouden kannalta kannattavaa. Pitkään työttömänä olleille on järkevämpää myöntää tuki työsuhteeseen kuin työttömyysturvaan. Erityisen järkevää se on niiden osalta, joilla työllistymisen vaihtoehtona on jäädä sosiaalihuollon vammaispalvelujen päiväaikaisen toiminnan asiakkaiksi.
Etelä-Karjalan hyvinvointialueen laskelma vuodelta 2024 osoittaa tämän selvästi. Siinä verrataan julkisen talouden todellisia kustannuksia 40 vammaisen henkilön osalta, kun he työllistyvät vammaispalvelujen työhönvalmentajan ja palkkatuen avulla siihen, että he sen sijaan jäisivät heille subjektiivisena oikeutena myönnettävään työtoimintaan. Työllistämisen tuen kustannus vuositasolla on laskelman mukaan 238 320 euroa ja työtoiminnan järjestämisen kustannus 1 086 544 euroa. Vammaisille henkilöille myönnettävä palkkatuki tuo siis julkiselle taloudelle huomattavia säästöjä.
Erityisesti kehitysvammaisille ja muille erityistä tukea tarvitseville henkilöille työllistyminen ei valtaosin ole käytännössä mahdollista ilman palkkatukea. Tämä näkyy jo nyt valtakunnallisesti vammaisten ihmisten työsuhteiden päättymisinä. Työn tuottavuus on usein matalampaa, tai työnantajalta tarvitaan enemmän resursseja työn ohjaamiseen tai erityisjärjestelyihin, jolloin myös palkkatuen käyttö on hyvin perusteltua.
Lain mukaan julkisten työvoimapalveluiden järjestämisessä on huolehdittava erityisesti heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymisen edistämisestä. Kehitysvammaliitto toivoo, että kuntien työllisyysalueilla nähdään palkkatuen merkitys tämän tavoitteen saavuttamisessa ja lisätään määrärahoja palkkatukeen.
Lisätietoa:
Työllisyysasiantuntija Simo Klem, Kehitysvammaliitto, p. 040 905 1837, simo.klem(at)kvl.fi