Tarjoamme monipuolista koulutusta ajankohtaisista aiheista – mm. seminaareja, neuvottelupäiviä ja konsultointia. Kehitysvammaliiton koulutukset ovat edullisempia jäsenillemme.
Kehitysvammaliiton tapahtumakalenteri jäsenille, syksy 2024 (pdf, 2 Mt)
Tällä hetkellä koulutamme enimmäkseen etänä! Etäkoulutukset mahdollistavat osallistumisesi paikasta huolimatta. Koulutuksemme ovat vuorovaikutuksellisia, ja jokaisella osallistujalla on mahdollisuus osallistua keskusteluihin sekä esittää kysymyksiä.
Saat linkin koulutukseen sähköpostitse. Osallistuminen on helppoa ja vaivatonta. Vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiin koulutuksiin, etäyhteyksiin ja osallistumiseen liittyen.
Verkkokursseja ja tilauskoulutusta muille kuin jäsenillemme tarjoaa Kehitysvammaliiton 100-prosenttisesti omistama yritys Saavuta Asiantuntijapalvelut Oy.
Yhdenvertaista ja yksilöllistä ohjausta erityisopetuksessa (2 op)
Ajankohdat:
1.4.2025 14:15 - 16:30
15.4.2025 14:15 - 16:30
16.4.2025 14:15 - 16:30
29.4.2025 14:15 - 16:30
13.5.2025 14:15 - 15:30
HUOM! Opetushallituksen tukema maksuton täydennyskoulutus on suunnattu seuraaville kohderyhmille:
Perusopetuksen, nivelvaiheen ja ammatillisen opetuksen erityisopettajat ja opinto-ohjaajat sekä s2-opettajat.
Toteutus
Koulutus toteutetaan kokonaan verkossa (Teams).
Koulutuksen sisältö
Koulutus jakautuu kahteen eri osuuteen: vuorovaikutus ja selkokieli (2 koulutuskertaa) sekä opinto-ohjaus (3 koulutuskertaa). Osuudet täydentävät toisiaan ja antavat osallistujalle ideoita ohjauksen oman ”työkalupakin” kokoamiseen koulutuksen aikana.
Käytännönläheinen koulutus sisältää esityksiä ja kokemuspuheenvuoroja sekä harjoituksia ja työskentelyä niin koulutuskertojen aikana kuin etäjaksoilla.
Vuorovaikutus ja selkokieli -osuus
LOVIT – muistisääntö on avain onnistuneeseen kohtaamiseen. Se auttaa ammattilaisia sisäistämään, mikä on vuorovaikutuksessa tärkeää ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota omassa tavassa kohdata vaativan erityisen tuen oppijoita. Asiaa käsitellään koulutuksessa käytännönläheisesti mm. videoesimerkkien kautta.
Osuudessa tutustutaan teorian ja harjoitusten avulla myös selkokielisen puheen ja vuorovaikutuksen ohjeisiin ja miten niitä voi hyödyntää ohjauksen vuorovaikutustilanteissa. Lisäksi luodaan lyhyt katsaus kirjoitettuun selkokieleen ja selkokielen tarvitsijoihin.
Selkokieli on saavutettavaa kieltä. Selkokieli on suomen kielen muoto, jossa kieltä on mukautettu sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä luettavammaksi ja ymmärrettävämmäksi. Selkokielen tarkoitus on auttaa selkokieltä tarvitsevia ihmisiä tiedon saamisessa, lukemisessa ja osallistumisessa.
Opinto-ohjaus -osuus - ”Varhain on parhain.”
Miten monialaisen ohjausyhteistyön kaari muodostuu, kun työskennellään erityisen ja vaativan erityisen tuen oppijan kanssa? Mitä tarkoittaa periaate ”kaikki ohjaavat”? Mitä hyvän huomaaminen tarkoittaa yksilöllisessä ohjauksessa?
Osuus antaa uusia näkökulmia ja työkaluja sekä hakuvaiheen opinto-ohjaukseen (perusopetus + nivelvaihe) että opintojen aikaiseen opinto-ohjaukseen (ammatillinen koulutus). Keskeisiä aiheita ovat esimerkiksi RUORI -arviointimenetelmän hyödyntäminen tuen tarpeen tunnistamisessa ja yksilöllisten opintopolkujen suunnittelussa sekä saavutettavan opetuksen ja ohjauksen satelliittimalli TELMA-koulutuksessa.
Koulutuksen tavoitteena on, että osallistujat saavat lisää osaamista vaativan erityisen tuen oppijan kohtaamiseen ja yksilölliseen ohjaukseen. Osallistujan käsitys ja kokemus vahvistuvat siitä, mitä on yhdenvertaisten mahdollisuuksien turvaaminen kaikille oppijoille, ja millaisin yhteistyön ja ohjauspalveluiden keinoin tähän päästään.
Osallistuminen
Opetushallituksen tukemana koulutukseen otetaan 20 osallistujaa. Opetushallitus ei vastaa mahdollisista ruokailu- ja matkakuluista eikä sijaisten järjestämisestä aiheutuvista kuluista.
Viimeinen virallinen ilmoittautumispäivä
Viimeinen virallinen ilmoittautumispäivä on 10.03.2025 tämän jälkeen voit kysyä mahdollisista peruutuspaikoista: paula.jagerhorn@kvl.fi.
Koulutusinfo
- Koulutuksen toteutumisesta tai peruuntumisesta lähetetään vielä erillinen vahvistus sähköpostitse viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen.
- Virallisen viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen ilmoittautumisia saatetaan ottaa vastaan mikäli koulutuksessa on tilaa. Huomioitahan kuitenkin, että veloituksetonta peruutusta ei tällöin ole enää mahdollista tehdä.
Lisätietoa
- Asiantuntija Sakari Kilkki 0400-325390, sakari.kilkki@kvl.fi
Peruutusehdot
Ilmoittautumisen voi perua ennen viimeistä ilmoittautumispäivää ilman kuluja. Jos peruminen tapahtuu tämän jälkeen, veloitamme perumismaksun.
Mikäli osallistuja keskeyttää koulutuksen ilman painavaa syytä, peritään osallistujalta keskeytysmaksu.
Peruutusehdot
Osallistumismaksu | Maksuton |
---|---|
Paikkakunta | Verkkokoulutus |
Järjestäjä | Opike |
Ilmoittautuminen
Ilmoittautuminen viimeistään 10.3.2025
19 paikkaa vapaana
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.