Kehitysvammaliiton 3.12. saama STEA-avustusehdotus oli ennakkotiedon mukainen. Kehitysvammaliiton yleisavustuksesta leikataan 19 prosenttia. Kohdennettuihin yleisavustuksiin, joilla toteutetaan Tikoteekin, Selkokeskuksen ja Papunetin toimintaa sekä FASD-toimintaa, kohdistuu 2–3 prosentin leikkaukset. Oppimateriaalikeskus Opikkeen STEA-rahoitus loppuu. Vastaisuudessa oppimateriaalien tuotantoon haetaan rahoitusta Opetushallituksesta.
Vaikka leikkaukset olivat ennakoituja, ne ovat suuria ja vaikuttavat Kehitysvammaliiton toimintaan. Liitto joutuu priorisoimaan ja osittain supistamaan toimintoja, millä on vaikutusta kehitys- ja puhevammaisten ihmisten saamaan tukeen ja edunvalvontaan.
Ydintoimintojen jatkuvuuden turvaamiseksi Kehitysvammaliitto on toteuttanut muutosneuvottelut 14.10. –26.11.2024. Neuvotteluiden lopputuloksena on kolmen henkilön irtisanominen, töiden osa-aikaistamisia, lomautuksia ja tehtävien uudelleenjärjestelyjä.
Yhtenä talouden tasapainottamisen keinona liiton koulutuspalvelut siirretään 1.1.2025 liiton omistamalle Saavuta Asiantuntijapalvelut -yhtiölle. Yhtiö perustettiin syksyllä 2021 ja se on jo tarjonnut saavutettavuuden arviointia, selkomukautuksia ja koulutuksia.
Vaikeasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta liiton tärkeimmät perustoiminnot pystytään turvaamaan ja jatkamaan alalla tärkeää kehittämistyötä, edunvalvontaa, vaikuttamistyötä ja neuvontaa.
”Vuodelle 2025 tehtävät leikkaukset asettavat sote-järjestöt todella vaikeaan tilanteeseen. Tulevat järjestörahoituksen leikkaukset ovat koko järjestökentälle kohtalokkaat. Nyt tarvitaan poliitikoilta viisautta seuraavaan budjettiriiheen, jotta vuosille 2026–27 suunniteltuja leikkauksia kohtuullistetaan. Jos leikkaukset toteutetaan suunnitellusti, ne rapauttavat sote-järjestöjen toiminnan ja vaikutukset ovat todella haitallisia haavoittuvimmassa asemassa oleville ihmisille”, Kehitysvammaliiton toiminnanjohtaja Susanna Hintsala sanoo.
Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Susanna Hintsala, p. 040 741 6179