Kun olin 1-vuotias, minut sijoitettiin kiireellisesti lastenkotiin. En ymmärtänyt, miksi äiti päästi minut. Sijoitus kesti viisi vuotta. Sinä aikana kuljin kodin ja lastenkodin väliä 44 kertaa.
Lastenkodista muistan sen, että hoitajat vaihtuivat usein. He olivat ihmeissään minun kanssani, koska olin kuin Duracell-pupu.
Sijaisperhe muutti elämän
Kun olin 6-vuotias, elämäni muuttui. Sain rakastavan sijaisperheen. He saivat takkutukkaisen ja huonossa kunnossa olevan sijaistytön. Tytön, jonka piti olla täysin terve.
Sijaisperheessä minulla oli aluksi aika paljon ongelmia. Lopulta sijaisperheeni vaati tutkimuksia.
8-vuotiaana sain FASD-diagnoosin ja ADHD-diagnoosin. Sain myös lääkityksen, kuntoutussuunnitelman ja terapioita. Erityisesti ratsastusterapia sopi minulle ja rauhoitti minua.
Luokan ”häiriötekijä”
Peruskoulua kävin tavallisella luokalla, vaikka en pystynyt keskittymään yhtään mihinkään. Olin luokan ”häiriötekijä”. Lukeminen oli vaikeaa, ja kotiläksyjen tekeminen kesti tuntikausia. Koulussa ei ymmärretty, mistä on kyse.
Kun sain lääkityksen, se helpotti elämää. Myöhemmin koulussa tehtiin järjestelyjä, jotka helpottivat koulunkäyntiäni. Sain esimerkiksi tehdä kokeet omassa tilassa, jossa ei ollut häiriöitä.
Haasteet seuraavat läpi elämän
Olen juuri valmistunut lähihoitajaksi. Tie on ollut pitkä, mutta lääkitys ja etenkin sijaisäidiltä saamani tuki ovat auttaneet.
Tarvitsen edelleen apua omien asioideni hoitamisessa, esimerkiksi paperiasioissa. Raha-asioiden hoitaminen tuottaa minulle hirvittävästi vaikeuksia. Opiskelen niitä pikku hiljaa. Voi sanoa, että aivot ovat kovilla koko ajan. Näiden asioiden kanssa mennään koko elämä.
Tulevaisuus jännittää
Olen aina kokenut, että olen erilainen kuin muut. Sijaisperhe on pelastanut minut, ja antanut minulle uuden elämän. En olisi tässä ilman heitä.
Olen miettinyt, mistä saisin apua jos sijaisäitiäni ei olisi? Ilman häntä olisin ihan pulassa. Tämä on asia, joka tulevaisuudessa pelottaa aika paljon.
-Helmis-
Kehitysvammaliitto tekee työtä FASD-lasten ja -nuorten paremman elämän puolesta. Lue lisää FASDista.
Kansainvälistä FASD-päivää vietetään 9.9.