Vuoden 2024 Aapiskukko-palkinto annettiin 11.9.2024 Selkokeskukselle ja LL-Centerille. Kummankin tavoitteena on edistää selkokielen käyttöä ja selkokieltä Suomessa. Palkinnolla FinRA eli Finnish Reading Association haluaa suunnata huomiota Selkokeskuksen ja LL-Centerin tekemälle laadukkaalle ja erittäin merkitykselliselle työlle. Molemmat saivat kiitosta proaktiivisuudesta ja pitkäjänteisyydestä selkokielen aseman edistämisessä.

Selkokielen tarve on lisääntynyt Suomessa, ja viimeisimpien arvioiden mukaan yli kymmenen prosenttia väestöstä tarvitsee selkokieltä. Lisäksi selkokieltä tarvitsevien tai siitä hyötyvien määrä kasvaa jatkuvasti, sillä yli 65-vuotiaiden, maahanmuuttajien ja heikosti lukevien lasten ja nuorten määrä lisääntyy. 

FinRAn Aapiskukko-palkinto myönnetään vuosittain UNESCOn kansainvälisen lukutaitopäivän yhteydessä tai sen läheisyydessä tavoitteena muistuttaa koulutuksen ja lukutaidon merkityksestä. Palkintoa on myönnetty vuodesta 1981 lähtien. Edellisen kerran selkokielitoimijoille myönnettiin Aapiskukko-palkinto vuonna 1990.

Vuonna 2024 selkokielen tarve on entistä suurempi. Selkokeskus ja LL-Center ovat sinnikkäästi puolustaneet paikkaansa muuttuvassa yhteiskunnassa ja kehittyneet sen rinnalla. Palkinnolla halutaan nostaa esille myös Selkokeskuksen ja LL-Centerin kärsivällistä työtä selkokielen tunnuspiirteiden esillä pitämisessä. Selkokieli ei ole mitä tahansa helpotettua kieltä, vaan oma kielimuotonsa. Tämän työn menestyksekkäästä edistämisestä kertoo esimerkiksi se, että Selkokeskuksen myöntämä ilmainen selkotunnus on vuonna 2024 hyvin tunnettu. 

Lisätietoa:

  • Aija Lund, p. 040 540 5220, aija.lund(ät)gmail.com
  • Selkokeskuksen kehittämispäällikkö Leealaura Leskelä, p. 040 717 1971, leealaura.leskela(ät)kvl.fi

Kaksi naista, molemmilla kädessä palkinto ja kukkia.
Palkinnon vastaanottivat Leealaura Leskelä Kehitysvammaliiton Selkokeskuksesta ja Johanna von Rutenberg LL-Centeristä. Kuva: Minna Metsola