Millainen maailma oli miljoonia vuosia sitten? Millaisia olivat dinosaurukset, muut eläimet sekä kasvit triaskaudella, jurakaudelle ja liitukaudella? Entä miksi suuria dinosauruksia ei ole enää – mutta miksi dinosaurusten aika ei silti ole ohi?
Helsinkiläisen biologi ja paleotaiteilija Maija Karalan kirja Dinosaurusten aika selkokielellä (Opike 2021) kertoo menneestä elämästä ympäri maapalloa. Monipuolinen ja upeasti kuvitettu tietokirja kuljettaa lukijansa maapallon esihistoriaan havainnollisten ja hauskojenkin esimerkkien ja pohdintojen kautta.
Millaista Suomessa oli dinosaurusten aikaan?
Dinosaurusten aika selkokielellä on ensimmäinen selkokielinen kirja aiheesta.
”Nykyistä maailmaa ja luontoa ei voi ymmärtää, jos ei tiedä lainkaan, kuinka maapallo on kehittynyt. Siksi minusta on tärkeää kirjoittaa ja kertoa muinaisajoista”, Maija Karala sanoo.
”Dinosaurukset kiinnostavat kaikkia. Niiden avulla voi kertoa vielä dinosauruksiakin suuremmista asioista, kuten evoluutiosta ja maapallon hitaista muutoksista miljoonien vuosien aikana.”
Karalan tietokirja kuljettaa lukijaa noin 250 miljoonan vuoden matkan triaskauden alusta kohti nykypäivää. Se näyttää, miten historia on yhä läsnä elämässämme. Esimerkiksi Suomen luonnossa on kasveja, joiden kaltaisia oli jo dinosaurusten valtakaudella.
”Dinosaurusten ajan Suomesta tiedetään vain vähän, koska siltä ajalta ei ole meillä säilynyt fossiileja. Naapurimaiden löytöjen perusteella voidaan kuitenkin kuvitella, millaista elämää täällä todennäköisesti oli. Minusta tuntui tärkeältä kertoa dinosauruksista myös Suomen näkökulmasta, sillä sitä on tehty aiemmin hyvin vähän”, Karala pohtii.
Tiede kuuluu kaikille
Maija Karala on työskennellyt dinosaurusten asiantuntijana tiedekeskus Heurekassa. Hän on myös kirjoittanut lehtiartikkeleita dinosauruksista ja muista muinaisista eläimistä ja pitää suosittua Erään planeetan ihmeitä -tiedeblogia.
Nyt ilmestynyt tietokirja on Karalan ensimmäinen selkokielinen julkaisu.
”Olen sitä mieltä, että tiede kuuluu kaikille. Dinosaurusten aika selkokielellä on saavutettava tietokirja monia kiinnostavasta aiheesta. Toivon, että siitä tulee väline tieteestä oppimiseen myös ihmisille, joille tavanomaisen tieteellisen tekstin lukeminen on vaikeaa tai mahdotonta”, hän sanoo.
”Kirjaan on tehty ilmaisia verkkotehtäviä, joita selkolukijat tai etenkin heidän lähihenkilönsä, kuten opettajat ja vanhemmat, voivat hyödyntää kirjaan ja esihistoriaan tutustuessaan.”
Jos Maija Karalalla olisi aikakone, hän matkustaisi triaskaudelle tapaamaan ensimmäisiä dinosauruksia.
Kirjan esittely, näytesivut ja verkkotehtävät: https://www.opike.fi/?mod=products&pid=512
Lisätietoa: tuotepäällikkö Kai Piipari, Kehitysvammaliitto/Opike, kai.piipari(at)kvl.fi